Előzmények

Előzmények

2016.04.15-én leestem a létráról. Végeredmény: jobb könyök szilánkos törése. Csak „kicsin” múlott, hogy nem protézis lett. Helyesebben szólva: a Honvéd Kórház műtéti csapatán.
2 órás műtét lett a vége, egy ÓRÁSMŰSZERÉSZ PRECIZITÁSÁVAL tették helyre a csontot.
A műtét úgy zajlott, hogy:
-a könyökcsont végét (Radius fej) kivették a karomból
-ezt a könyökcsont darabot a műtőasztalon különböző csavarokkal megcsavarozták
-ezt a darabot visszatették a karomba és rögzítették belül, a végeredmény itt látható:


Szerencsére így nem lett protézis, ennek hátrányait később tudtam meg:
-a protézis tulajdonképp egy szilikongolyó. Mivel ez nem kap tápanyagutánpótlást (persze honnan is kapna), ezt 10 évente cserélni kell, ami egyet jelent a 10 évenkénti műtéttel és gyógytornával. (a szilikonnál már vannak fejlettebb anyagok is, de az sem kap utánpótlást)
-a protézis 3-5 kg-nál többel nem terhelhető.

A műtét után már a kezdetekben tájékoztattak, hogy fennáll a csontelhalás veszélye, „szerencsére” ez nem következett be. A csont összeforrt, a végeredményre pedig az orvosaim azt mondták, hogy 1000-ből 2 ilyen sikerül.

A csont összeforradása egyébként kb. fél év volt. A legnagyobb megdöbbenés a 3 hónapos kontrollnál ért, amikor közölték, hogy ez még nem forrt össze. Ekkor kezdődött az igazi kutatómunka, hogy mi is itt a probléma, miként lehet a csontépülést meggyorsítani, illetve elkerülni a csontelhalást. Az ugyanis egyet jelent azzal, hogy a csont nem kap megfelelő tápanyag-utánpótlást, elfeketedik, és elhal. Ennek következménye az újabb műtét, és protézis beültetése.

Az orvosom szerint szerencsém volt és jó a biológiám. A biológiám biztosan nem rossz, mivel valamennyire figyelek az étrendre és szoktam sportolni. De az 1000-ből 2 arány azt jelentené, hogy az átlagtól kiemelkedően jó a szervezetem, hogy én vagyok SUPERMAN. Ennek a “veszélye” nem áll fenn, szerintem NEM vagyok Superman.

Inkább nézzük meg, hogy mi mindent csináltam!

Szerintem egy aktív munka eredménye, hogy meggyógyult a könyököm, de remélhetőleg ezt mérési eredményekkel is alá fogjuk támasztani. Illetve a csavarok még benne vannak a könyökömben, de látni fogjátok a stratégiát, nagy eséllyel a csavarkivétel után is rendben lesz a csontépülés.

Fontosnak tartom az összefüggések vizsgálatát és a rendszerben gondolkodást. Az oldal célja, hogy bemutassa, miért vagyok én 1000-ből az egyik, és hogy hogyan lehet szerintem ezt a számot legalább 30%-ra megemelni.

Viszonyításképp ez azt jelenti, mintha havi 100.000Ft helyett havi 15millió Ft-t keresnénk. Nem mindegy, ugye? 🙂

Szilánkos törés

Álízület –  itt bevittek az erdőbe

A 3 hónapos kontrollon azt mondta az orvos. hogy menjek el MRI vizsgálatra, mert meg kell nézni, hogy van-e álízület.
Nem értettem, hogy hogy kerül ide az állam, ráadásul a leleten is véletlenül elírták – 2l-lel – áll. 🙂
Aztán persze utána olvastam, szóval itt egy nem valódi dolgot keresnek.
Röviden arról van szó, hogy a csont nem úgy forr össze, ahogy kellene.
Ezt nem akarom részletezni, itt egy jó leírás az álízületről..
Ha nem is minden típust, de egy részét szerintem az oldalon ismertetett stratégiával meg lehet gyógyítani.

Rövid stratégia

Az oldalon nagyon sok információ van. Aki ezt nem akarja végig olvasni, annak itt egy rövid kivonat, amit azonnal érdemes megcsinálni. Illetve ez az a rész: Ha újra kezdhetném.

1. rendszeres gyógytorna – én ezt az első perctől kezdve csináltam
2. lassú fordulatú gyümölcsprés vásárlása – én ilyet vettem
https://www.emag.hu/star-light-csiga-rendszeru-slow-juicer-gyumolcspres-200-w-0-8-l-es-gyumolcsle-tartaly-reverse-funkcio-rozsdamentes-acel-fekete-sj-200/pd/DR38GMBBM/

Sajnos a zöldség és gyümölcspréselést csak a baleset után 3 hónappal kezdtem el.

3. Kollagén, kalcium és magnéziumtartalmú ételek fogyasztása + D-vitamin bevitel.
Sajnos ezek bevitelét intenzíven csak a baleset után 3 hónappal kezdtem el. Intenzív alatt a napi ajánlott mennyiség 5-10-szeresét értem. Megfelelő stratégiával és pontos odafigyeléssel szerintem ez megvalósítható. Illetve sokan mondják, hogy pontosan úgysem lehet kiszámolni a bevitt kalcium, magnézium stb. mennyiségét. Szerintem igazuk van, ezzel egyetértek, a szervezet tudni fogja, melyik hatóanyag kell neki. Viszont törekedni kell az általunk hasznosnak ítélt ételek bevitelére, és a haszontalanok hátraszorítására.

A bővebb stratégia

Több pillér is van, ezeket itt számozva elkezdem írni, és a következő menüpontok is ezt tartalmazzák.

1. Saját stratégia kialakítása.

Legyen stratégia! Ha nem is teljesen jó, majd módosul. Ne vedd át egyértelműen, amiket itt felsorolok! Gondold át, hogy melyik jó Neked belőle. Erről bővebben még az Érzések menüpontban.

2. Leírni, hogy mit mikor csinál az ember.
Nekem a hűtőre volt kirakva.
EZ HIBA! Hogy csak egy helyre raktam ki!
Legyen kirakva 3-4-5 helyre! A fürdőszobába, a nappaliba, az előtérbe!!!!
Ez azért fontos, mert egyszerre 7±2 dolgot tudunk fejben tartani. Ha a leírt stratégiánk mindig szem előtt van, az nem terhel minket. (nem foglalja a figyelmünket)
Az én stratégiám ez volt:

8-9 légzésjóga, zöld turmix, reggeli, zsurló, joghurt
10 mák/mákolaj, gumikötél, bioptron lámpa
11 vitaminok
12 étcsoki, napozás
13 ebéd, fekete nadálytővel bekenés
16 futás, bioptron lámpázás
18 légzésjóga

3. A hozzáállás
Először azt hittem, hogy kaptam ajándékba pihenőidőt, amikor el tudom végezni azokat a feladatokat, amire eddig nem volt idő. Szerencsére gyorsan beláttam, hogy ez nem így van.
Nekem ez a gyógyulási folyamat aktív munka volt, nem pihengetés, ezt kellett tudatosítanom magamban. Én 1,5 hónapon át napi 8-10 órát olvastam ezekről + mellette odafigyeltem az étrendre és rendszeresen végeztem a gyógytornát.

Tehát még egyszer, az érem 2 oldala:

AKTÍV MUNKA PIHENGETÉS

Illetve a hozzáállás:

BAJ MEGOLDANDÓ FELADAT