Az építőelemek

Csontépítés-alapok

Nekem nagy újdonság volt megérteni, hogyan épül fel a csont.
Sok információt hallottam, valaki azt mondta, hogy D-vitamin kell, valaki meg, hogy kalcium, akkor most mi az igazság?
Tulajdonképp mindkettő! („…meg még vagy 15 dolog”)
Ez olyan mint egy téglafal.
A kalcium a tégla, a D-vitamin a kötőanyag, a malter, mindkettő kell.

Kalcium, magnézium D-vitamin

A csontépítéshez szükséges pontos mennyiséget szerintem lehetetlen kiszámolni, nem is erre kell törekedni. A nagyságrendek a fontosak, pl 100g péksüteményben 40mg kalcium van, 100g mákban 1400mg.

Ezeket hogy lehet bevinni?
Lehet szerves és szervetlen formában.
Szervetlen forma a általában a pirulákat jelenti. Én is szedtem ilyet, napi 1-2 kalcium tablettát.

Az én gyógyulásomhoz viszont napi 18-20 szemet kellett volna bevennem.
Tablettás formában ekkora kalcium és magnézium mennyiség bevitele nem ajánlott, kárt is okozhat.
A szervetlen anyagokkal túlzottan megterheljük a vesét, akár vesekő is kialakulhat.

Ha a bevitt kalcium nem jól épül be, akkor több a kárt csinál, mint hasznot.
A kalciumtól meszesedés lesz.
Ha mindez a sérült csontnál történik, az hasznos, ha az agyban, és az érfalakban rakódik le, az értelemszerűen káros.

Fontos megjegyezni:

——————————————-
SZERVES | SZERVETLEN

Nézzük milyen anyagok szükségesek a csontépítéshez, és milyen forrásból nyerhetjük ezeket.

Kalcium

Kalciumigény: csontosodás, növekedés, terhesség, stressz, lábadozások.

Legfontosabb kalciumforrásaink közé azok az élelmiszerek sorolhatók, amelyek a legjobb arányban hordozzák a csontépítő anyagokat.

Fő forrásai: mák, mogyoróbél, olajos magvak, szezámmag, diófélék, zabpehely, lencse, kukorica, bab, borsó. Íme pár adat a teljesség igénye nélkül:

100 g Parmesan 1335mg
100 g ömlesztett sajt 575mg
100 g földimogyoró 225mg
100 g mandula 252mg
100 g szezámmag 740mg
100 g szardínia 330mg
100 g Juhtúró, Gomolyatúró 400mg
100 g tökmag
100 g napraforgómag
100 g petrezselyem 245mg
100 g dió 202mg

Nagyon jó a házi kemény kecskesajt, én ezt ettem, ennek pontos adatait nem tudom. Parmesan sajt is jó, ebből a legolcsóbbat a Tescoban láttam.

Kalcium
—————————————————-
péksütemény 40mg | mák 1400mg

Magnézium

A csontba beépülő és ott elmeszesedő mészkristályok alakját befolyásolja.

Magnéziumhiány következménye: ingerlékenység, izomgyengeség, csontosodás, szívizom gyengeség, vérkoleszterin szint emelkedése.

Fő forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, bab, lencse, csipkebogyó, banán, dió, mogyoró, mandula, napraforgómag, tökmag.

A csontba beépülő és ott elmeszesedő mészkristályok alakját befolyásolja. Fő lelőhelyei:
100 g  Kakaó 200-414mg
100 g  Mandula 170-250mg
100 g  Napraforgó 170-250mg
100 g  Dió 130-267mg
100 g  Mogyoró 180mg
100 g   Köles 70mg

D-vitamin

Egyik legjobb forrás a D-vitamin felvételére a napozás.
Én 11-és 14 óra között mentem a legtöbbet, amikor a legerősebb az UV-B sugárzás. 20-25 perceket voltam. Úgy gondolkodtam, hogy bár a test számára káros az UV-B sugárzás, viszont ilyenkor jön a legtöbb D-vitamin. Számomra ez vállalható kockázat volt. Az arcomat viszont bekentem naptejjel. Fontos tudni, hogy ha naptejjel bekenjük magunkat, akkor ott nem szívódik fel a D-vitamin. Illetve ha üvegfal mögött napozunk, tudtommal ott is elveszik a D-vitamin.

Fő forrásai: csukamájolaj (vagy más halolaj) Ebben készen van a D-vitamin.

Ezen kívül amit találsz, hogy D-vitamin van benne, az csak féligazság.  Azokban a D vitamin elővitaminja van, amiből a szervezet állít elő D-vitamint.

Ha D-vitamint kell szednie valakinek, a napi adag 1000 NE. Hogy valóban felszívódjon, ahhoz némi zsírra is szükség van, ezért például evés közben vegyük be.
A következő élelmiszerekben a D vitamin elővitaminja van, amiből a tested napfény hatására állítja elő a D-vitamint.
D-vitamin-tartalom
100 g Lazac, friss, vadon halászott 600-1000 NE
100 g Lazac, friss, tenyésztett 100-250 NE
100 g Lazackonzerv 300-600 NE
100 g Szardíniakonzerv 300 NE
100 g Makrélakonzerv 250 NE
100 g Tonhalkonzerv 236 NE
Tőkehalmájolaj 400-1000 NE/teáskanál
100 g Shiitake gomba, napon aszalt 1600 NE
100 g Shiitake gomba, friss 100 NE
Tojássárgája 20 NE/sárgája

Szilícium

Az Si élettani szerepe a csont érésében van, ha a csontépülés befejeződik, az Si-koncentráció helyileg lecsökken.
Forrásai:

Foszfor

Kollagén

A csontszövet egytizede víz. Szárazanyag-tartalma 35 százalékban szerves anyagokból (például kollegénből), 65 százalékban szervetlen anyagokból áll.

Forrásai: kocsonya, csülökpörkölt, cupákos, kocsonyás ételek, illetve van flakonos kollagén. Én ilyet ettem, mert nálam „nagy volt a baj”:
http://vitaminkiraly.hu/termek/fin-flexigel-kollagen/

K-vitamin

Élettani szerepe: Az ásványi anyagok mellett szükség van vitaminra is a csontképződésnél.
A véralvadási faktorok szintézise mellett az osteokalcin összetételében van jelentős szerepe, mely maga a mineralizáció, hogy milyen strukturált és szilárd a csontszövet.

A vitamin olyan, mint a kőműves a tégla+malter hasonlatnál. Kell egy mester is, aki felrakja a falat.
Vagy autós példánál, ha van egy új autónk, teli van tankolva. A vitamin a slusszkulcs, ami beindítja a folyamatot.

Fő lelőhelyei: brokkoli, káposzta, saláta, paraj, sötétzöld levelűek.

Superfood

Superfood – az ételeknek van ilyen kategóriája is, a betegség előtt nem is tudtam
Ezek az átlagosnál több hatóanyagot tartalmaznak – mák, spirulina, stb.